torsdag 29 augusti 2013

Heja TIDSLINJEN

Här kommer en hyllning till 2 av mina nya kollegor. I mötet med dessa 2 kollegor fann jag den inspiration jag så väl behövde för att få till ett arbetssätt utifrån min syn på lärande, mitt förhållningssätt till kunskap, lust att lära och helt i enighet med min tolkning av Lgr11.

Under uppstartsdagarna för teminen hamnade vi på scen som föreläsare under "Borås stads lässatsning i praktiken". (Ett gäng miniföreläsningar utifrån den lässatsning Borås stad gjort under senaste 2 åren.)

Som tur var föreläste jag före Lena och Emma och kunde lugnt insupa allt klokt och inspirerande de visade och sa. De visade hur de arbetar med SO och läsförståelse i en fantastisk kombo, eller om man ska vara ärlig är det en mängd andra ämnen som också kommer in.
 "Arbetssättet" kallar de kort och gott för Tidslinjen.
Eftersom jag numer huserar under samma skoltak som Lena och Emma fick jag till en egen liten visning/diskussion/inspiration av hur de tänker och arbetar.
Och vips...så var jag fast. Nu kör jag också "Tidslinjen". Men anpassad efter mig och mina elever.

Grundtanken är att välja ut en händelse ur historien från exakt samma datum som idag och sedan jobba med RT* (reciprocal teaching). Utifrån den fakta man TILLSAMMANS får fram från nätet, tidningar, böcker, filmer osv fördjupar man sig med hjälp av "Läsfixarna" (RT).

Fatta vad spännande, nästan magiskt när man tänker på vad som hände precis idag för kanske 364 år sedan. Känna, höra, förstå, förundras, reflektera, glädjas av historiens vingslag. Snacka om lust att lära. Och på köpet arbetar vi TILLSAMMANS med just det svenska barn behöver träna på - läsförståelse i faktatexter.

Mina elever gick all in och vi har nu kört på i en vecka. En ny händelse ur historien varje dag.
Med den här händelsen jobbade vi med: Läsförståelsestrategier à la RT och textkopplingar, källkritik, samarbete, historiska händelser, jämförelser förr och nu, konsekvensanalys - vad hade hänt om..., matematik och säkert en hel massa mer.



*Läs mer om RT i Barbro Westerlunds bok "Att undervisa i läsförståelse".

//Tack och go´natt

onsdag 28 augusti 2013

Ny klass, ny genreresa...

Med ny klass följer även en ny resa.
En ny resa där vi lär tillsammans. Där formativ bedömning står som ett ledord över min klassrumsdörr. Där vi lär av och med varandra.

Vi har precis satt igång det fantastiska arbetet med de 4 faserna i genrepedagogiken, fast med ännu mer BFL-twist. Är man BFL-freek så är man.

Vi har gjort tankekartor och lekt lekar. Vi har tillsammans jämfört olika texter för att hitta de typiska genredragen. Vi tittade på vilka likheter och skillnader vi kunde i hitta i 3 olika instruerande texter. Idag började vi göra vår genreplansch.

Men varför har vi lekt lekar? Vad har det med genrepedagogik att göra?
Jo, vi ska nämligen göra rastleksinstruktioner. (Våra lekinstruktioner ska sedan användas på just raster för att aktivera och inspirera till lek under rasterna. Samtidigt får vi en mottagare av våra texter, det blir på riktigt.)
Och ska vi skriva lekinstruktioner så måste vi ju leka massvis med lekar för att få en massa inspiration.

Här kommer lite bilder från de olika faserna vi hittills gått igenom.

Tankekarta om vad en instruerande text är:

Tankekarta om olika lekar och spel:



Börjar på vår genreplansch:


Imorgon ska vi kolla på elevtexter och försöka hitta goda kvalitéer utifrån en matris. Allt för att få förebilder och goda exempel inom textgenren.

//Hanna