torsdag 19 september 2013

Exit pass

Exit pass = Ett sätt att kolla om alla är med på banan.

Vi har nu lärt oss om hur folk levde på 1500-talet och jämfört det med hur vi har det idag.
Så innan eleverna gick hem idag fick de svara på frågan: Vilka likheter finns mellan 1500-talet och idag vad gäller levnadsvillkor?
Svaren satte de upp på tavlan innan de gick hem.
Vilka förmågor som tränas? Kunna se likheter och skillnader.


Varför gör vi så?
Jo, för att jag ska se att alla har koll på målet. En utvärdering av mina lektioner alltså. Om vi behöver samtala mer om detta eller om vi kan gå vidare.


//Hanna

tisdag 17 september 2013

Elevinflytande och att kunna se och förklara samband


En fantastiskt lärorik lektion som eleverna faktiskt själva bestämde innehållet och bedömningen av. Elevinflytande på hög nivå!
Elevernas intresse fick helt enkelt mig att styra om mina planer för att greppa lärandet i stunden.
Efter en repetition av vattnets kretslopp började eleverna se likheter och diskutera olika kretslopp. Förmågor som tränas:

Och det blev också elevernas enskilda skriftliga tankar om detta som slutligen blev en bedömningsuppgift.
Tack bästa 5A för att ni inspirerar!

//Hanna

måndag 16 september 2013

Nystripad tavla

Omstrukturering efter utvärdering av tavlans funktion.
Japp, dags att göra det lättare för eleverna att ha koll på veckans mål och vilka förmågor vi tränar.
Nu sitter veckans mål och förmågor i anslutning till varandra.
Elevernas reaktion: -Nu har du minsann tänkt till!
Ja, ibland krävs bara lite kollegialt tänkande och en liten diskussion för att förtydliga enkla saker!


//Hanna

tisdag 10 september 2013

Förmågor i fokus

Japp, nu är vi igång!
Vi kör veckans mål och lektionens mål utifrån "The big five" förmågorna. Men de fantastiska färgglada förmågekorten tackar vi Lotta Bohlin på Åstaskolan för!

Vi kör en variant som passar oss bäst. Vi försöker få in och belysa förmågorna i ett sammanhang, som tex:
Kunna redogöra för likheter och skillnader mellan människors livsstil på 1500-talet och nutid. (Förmåga - kunna se likheter och skillnader).
Kunna beskriva orsaker till krig som fanns under 1500-talet och kunna beskriva vilka konsekvenser dessa krig fick för människorna? ( Förmåga - kunna beskriva orsaker och konsekvenser)


Yes we can eller Inget är omöjligt!
//Hanna

måndag 9 september 2013

The big five

Idag har Borås lyssnat, twittrat, njutit, ifrågasatt, tänkt, utvecklats och förhoppningsvis utmanat sina tankar om lärande och ökad måluppfyllelse.
Göran Svanelid var mannen på scen. 700 lärare och rektorer satt bänkade i aulan. Rekord för Göran vilket för mig visar att Borås har kommit långt vad gäller skolutveckling och formativt förhållningssätt. Nyfikenheten, lusten och viljan spirar i Borås! 

Vi var många som nickade och många som kände igen sig under föreläsningen. Själv satt jag och log och tänkte BFL, BFL, BFL.

Lycka var när fd kollegor i pausen kom fram och gjorde kopplingen med våra BFL-träffar från 3-4 år tillbaka. -Det är ju precis det vi fått med oss från BFL'en.
Är stolt över Borås stads lärare!

Allt hänger ihop!

Dagens ledord: Yes we can!
Hanna

fredag 6 september 2013

Lektionens mål utifrån förmågorna

På måndag kör vi igång med vårt arbete med The big five - förmågorna. Vi, jag och min kollega har förberett oss skälva för att på måndag starta med eleverna.
Men jag kunde inte hålla mig riktigt och tjuvstartade med eleverna lite idag.

Jag har alltid, eller försöker att alltid ha "lektionens mål" preciserat på tavlan. Går alltid igenom och försöker att göra en kort utvärdering när lektionen är slut.

Så här tjuvstartade jag idag...
Begreppslig förmåga - noshörningsstilen.


Nu väntar finmiddag med gött pedagoggäng!
//hanna


onsdag 4 september 2013

Att bedöma exempeltexter

Jag arbetar mycket med genrepedagogik men jag har lagt till och piffat lite med det ursprungliga konceptet för att få det ännu mer formativt och ännu met BFL´igt.

Alla faserna i genrepedagogiken är de samma men jag har lagt till t.ex. matrisarbete, bedömning av exempeltexter, kamratbedömningar, självbedömningar och att det ALLTID ska finnas en verklig mottagare av de texter eleverna skriver.

Idag arbetade vi med att hitta kvalitéer i texter. Texterna var från min "textbank" jag samlat ihop till under årens lopp. Alltså texter som andra elever har skrivit genom åren.
Som hjälp att hitta kvalitéer hade eleverna en matris, genreplanschen och tidigare texter vi kollat på.

Varför arbetar vi då med att söka efter kvalitéer i elevtexter? Jo, för att eleverna ska få textförebilder som jämnåriga har skrivit. Att lärobokstexter som vuxna skrivit inte är det enda "facit". Att goda textförebilder skrivs av någon i deras egen ålder. Jag tror eleverna tar till sig en text lättare om de vet att det är någon i samma ålder som skrivit den.

När vi tränar på att ge feedforward och söker efter kvalitéer i texter arbetar vi alltid i par. Varför? För att vi lär i samspel, i diskussionen, i interaktionen med andra människor.

Vi tränade idag även på att ge 2 stars and a wish på ett konstruktivt och juste sätt.Vi brukar dessutom lyfta i helklass och ibland skriva exempel på goda/bra konkreta 2 stars and a wish. Varför? För att eleven ska träna sin förmåga att ge framåtsyftande och konstruktiv feedforward.

Här kan ni se några exempel på hur eleverna tänkte:


//Hanna

tisdag 3 september 2013

Begreppstrianglar

Min kära kollega Rania har så många fantastiska tankar och idéer. Ibland tror jag att det fanns en mening med att just vi kom i varandras väg...

Förra veckan inspirerade Rania mig att använda "begreppstriangel" i engelskan. Vi tränar på nya ord/glosor med hjälp av den.
Vi tränar förmågan: Att kunna förstå och förklara innebörden i olika begrepp. (Fast vi gör det på engelska på engelskan)
Detta är "begreppslig förmåga" eller noshörningsstilen, utifrån "The big five"(Göran Svanelid). Mer att läsa om begreppstrianglar finns på http://fredrikssonmalin.blogspot.se och http://site.arstaskolan.se/vaxersadetknakar/

Begreppstriangeln består av 3 delar/spetsar. I mitten skriver man begreppet som tränas. I vårt fall, det nya ordet/glosan.


Synonym - ett annat ord för begreppet. T.ex. bil, fordon, åk, kärra. När vi tränar nya ord kan det vara ok att översätta ordet.
Association - Du skriver vad du tänker på när du hör begreppet eller ordet. Alla kommer inte att tänka på samma sak men tänk vad vad bra att lyfta olika associationer.
Illustration - rita bilder som har med begreppet att göra.


Såklart peppar jag eleverna att skriva på engelska under engelsklektionerna.
Lägg märke till frågetecknet som figuren har istället för ansikte. -It can be anybody, you can´t know who it is. (Elevens kommentar.)

Ha en fantastisk dag
Hanna