fredag 20 december 2013

Tid för eftertanke och framtidtanke

Jullov, äntligen jullov.
Hela kroppen längtar efter ledigt och tid med familj, vänner och mig själv. Ja, jag vill ha ro och stillhet med mig själv. En date med mig själv framför brasan i total tystnad. Tid till eftertanke och framtidstanke. Tid för att känna när mitt goda julkaffe värmer munnen, strupen, magen och hjärtat.

För mig hör tid för eftertanke oftast ihop med tankar om framtiden.
Tiden framför brasan är ofta en längtan och tanke till något bättre, till att förbättra, förändra något. Bättre utformade lektionsmål, bättre genomgångar, bättre individanpassade arbetsuppgifter, bättre konkretisering av kunskapskraven, bättre samarbete med kollegorna, bättre lpp´er, bättre bedömningar, bättre delgivning av goda exempel, bättre bättre bättre.

Men i samma stund som jag skriver bättre, bättre, bättre inser jag också vikten av att vara stolt och nöjd över det arbete jag gör varje dag, varje timme, varje minut.
Förklarar, anpassar, förbättrar, förändrar, förtydligar, utmanar, repeterar, stöttar, lyfter, konkretiserar, tröstar, lyssnar, anpassar igen, reder ut konflikter, uppfostrar, inspirerar, bedömer, berömmer, anpassar ingen, förklarar på annat sätt, förklarar på tredje sätt, utmanar igen, fördjupar, peppar, påminner, plåstrar om, ger feedback, reder i konflikter, påminner om arbetsro, hjälper… ja, allt på en lektion, så är det att vara lärare.
187-armad bläckfisk med olika förmågor och kompetenser i varje arm och där upp i hjärnan tänker jag 187 tankar samtidigt om hur jag ska förbättra, utmana, konkretisera, stötta, lyfta, peppa, trösta, förklara på ett andra sätt, ett tredje sätt, inspirera, anpassa, bedöma, berömma, förändra, förtydliga, lösa konflikter…
Och som en liten bihjärna så ska jag hela tiden vara i konstant förändring själv, utvecklas, utmanas, fördjupa, läsa, hålla mig "up to date" med senaste forskningen… för det ingår i uppdraget att vara lärare.
Så de där artiklar jag läser i tidningen, hör på Tv, kommentarer av omgivningen om hur lärare borde vara, vad de borde göra, vad de ska göra mindre av, mer av osv - Snälla ni bespara mig det.
Jag och mina kollegor ger allt vi har och kan varje dag, varje lektion, varje minut. Oftast tänker vi mer på våra elever än på våra egna familjer. Vi sitter uppe långt in på kvällarna och förbereder, analyserar, anpassar, fördjupar, funderar, skriver, läser, ger feedback för att lektionerna nästa dag ska bli av högsta kvalitet och för att varje elev ska nå som långt som bara hen kan.

Men nu ska jag bara tänka på min familj och mig själv och kaffet som värmer mitt hjärta och strupe. Ja, för mitt julkaffe värme mitt hjärta. Värmen kommer inte bara från hettan i själva drycken utan även från omtanken från föräldrar och elever som gav mig det goda kaffet för att de vet att jag älskar just kaffe.

Nu önskar jag er en skön ledighet med många stunder i ro och stillhet och massor av värme för hjärta och kropp.

Kärlek till läraryrket och alla som varje dag gör skillnad i Sveriges skolor.

//Hannatorsdag 12 december 2013

Matris för att förtydliga och stötta

Här kör på med hårt skolarbete ända till slutet. In i kaklet som simmarna säger...

Igår gick vi igenom matrisen för arbetet med att skriva faktatext. Efter att ha gjort en genreplansch och kollat på goda exempel av faktatexter har vi nu diskuterat och samtalet om vad som krävs för varje nivå i matrisen. Eller varje "level" som eleverna helst vill kalla det.
Eleverna använder matrisen som stöd när de skriver sina texter och när de självbedömer sin text, de använder den som utgångspunkt när se ger varandra feedback och jag använder densamma för bedömning av den färdigs texten. På så sätt kan vi även diskutera varför eller varför inte elevens självbedömning och min bedömning är lika eller olika.

Att diskutera och prata goda exempel på varje nivå utifrån matrisen är fantastiskt. Vilka bra och djupa diskussioner det blev om kvaliteter i en beskrivande text. Eleverna hjälptes åt att komma med förslag på kvaliteter i de olika nivåerna. Heja mina elever!

Idag när de satte igång med sina beskrivande texter blev det djupare diskussioner om innehåll och struktur än tidigare. Min känsla är att eleverna med en matris vet förutsättningarna innan de sätter igång med uppgiften och på så sätt hjälper de dem att lyckas. De vet vad jag bedömer och vad kompisen kommer att ge feedback på. De vet vad som krävs för att få hög kvalitet i sin text. Alltså ett justare förhållningssätt - ett formativt förhållsningssätt.

Genreplanschen

Matrisen

Uppgiften

//Hanna


torsdag 5 december 2013

IKT - se möjligheter

Vi är ingen 1till1 skola, men vi har ett helt gäng laptops och några iPads. Men vad kan man göra med en så skral uppsättning?
Det mesta såklart. Det är klart att livet som lärare och elev skulle bli lättare om varje elev hade tillgång till en iPad eller laptop. Iallafall i mitt klassrum, men vi kämpar på och försöker att se möjligheter med det vi har.
Just nu är mina elever helt inne på att presentera sin skola, på engelska och svenska, med hjälp av appen bookabi. Jag ryser i hela kroppen när jag ser elevernas lust, lycka, engagemang, vilja och förmåga att lösa problem när de har en iPad som stöd i sina arbeten. Helt plötsligt skrivs sånger och det rappas texter som sedan spelas in i presentationen, formuleringar blir viktiga, eleverna ger varandra direkt feedback och förbättrar sin presentation, de intervjuar personal och elever på skolan, det fotas för dokumentation av lärande, de vill visa sina framsteg...
Det är igentligen tecken goda nog för varför alla elever borde ha tillgång till en iPad. 
Vad jag önskar mig i julklapp?
IPads till alla mina elever såklart!

//Hanna

Pysselkväll med tema utvecklingsarbete

 Min fina BFL-kollega och jag har under terminen uppmärksammat hur våra kollegor saknat tid till att tillverka stickor, förmågekort, läsfixarkort och annat BFL'igt. Viljan finns men det har funnits en frustration över att inte "ha grejerna" för att köra igång.
Så i tisdags hade vi en eftermiddag med BFL-pyssel, glögg och pepparkakor.
Och oj vilka produktiva, peppade och positiva kollegor vi fick. När kollegorna tackar för eftermiddagen och skratten och samtalen inte vill ta slut vet man att man träffade rätt!
Vilka härliga kollegor jag har! Heja oss!!!
Nästa termin kör vi BFL så att det ryker!

Uppdukat för workshoppyssel:

//Hanna