torsdag 29 augusti 2013

Heja TIDSLINJEN

Här kommer en hyllning till 2 av mina nya kollegor. I mötet med dessa 2 kollegor fann jag den inspiration jag så väl behövde för att få till ett arbetssätt utifrån min syn på lärande, mitt förhållningssätt till kunskap, lust att lära och helt i enighet med min tolkning av Lgr11.

Under uppstartsdagarna för teminen hamnade vi på scen som föreläsare under "Borås stads lässatsning i praktiken". (Ett gäng miniföreläsningar utifrån den lässatsning Borås stad gjort under senaste 2 åren.)

Som tur var föreläste jag före Lena och Emma och kunde lugnt insupa allt klokt och inspirerande de visade och sa. De visade hur de arbetar med SO och läsförståelse i en fantastisk kombo, eller om man ska vara ärlig är det en mängd andra ämnen som också kommer in.
 "Arbetssättet" kallar de kort och gott för Tidslinjen.
Eftersom jag numer huserar under samma skoltak som Lena och Emma fick jag till en egen liten visning/diskussion/inspiration av hur de tänker och arbetar.
Och vips...så var jag fast. Nu kör jag också "Tidslinjen". Men anpassad efter mig och mina elever.

Grundtanken är att välja ut en händelse ur historien från exakt samma datum som idag och sedan jobba med RT* (reciprocal teaching). Utifrån den fakta man TILLSAMMANS får fram från nätet, tidningar, böcker, filmer osv fördjupar man sig med hjälp av "Läsfixarna" (RT).

Fatta vad spännande, nästan magiskt när man tänker på vad som hände precis idag för kanske 364 år sedan. Känna, höra, förstå, förundras, reflektera, glädjas av historiens vingslag. Snacka om lust att lära. Och på köpet arbetar vi TILLSAMMANS med just det svenska barn behöver träna på - läsförståelse i faktatexter.

Mina elever gick all in och vi har nu kört på i en vecka. En ny händelse ur historien varje dag.
Med den här händelsen jobbade vi med: Läsförståelsestrategier à la RT och textkopplingar, källkritik, samarbete, historiska händelser, jämförelser förr och nu, konsekvensanalys - vad hade hänt om..., matematik och säkert en hel massa mer.*Läs mer om RT i Barbro Westerlunds bok "Att undervisa i läsförståelse".

//Tack och go´natt

1 kommentar:

  1. Jag blir helt varm i hjärtat när jag läser om dig och ditt arbete, att du blivit inspirerad av oss :)
    När jag var på läsprojektet igår var det en lärarkollega från en annan skola som kom fram och sa att hon ville veta mer hur vi gör för att hon vill testa att arbeta med tidslinjen.
    Själv älskar jag det arbetet eftersom man hela tiden själv lär sig nya saker.
    Kram Lena

    SvaraRadera