söndag 18 maj 2014

Fjärilar, konkretisera begreppet feedback och lyckan att lyckas

Ett glömt inlägg...
Hur kunde jag glömma detta???

Alla har väl sett och älskat berättelsen om Austins fjäril. Om inte SE den här:
Jag såg klippet för första gången någon gång i höstas och har sedan dess funderat på hur jag ska kunna använda den tillsammans med kollegor och elever.

Under en träff med BFL-samtalsledare kom filmen upp till diskussion och alla var eld och lågor över på vilket tydligt sätt den förtydligar begreppet feedback och vilken skillnad feedback gör för utvecklingen. Genom lite snack med en kollega var jag taggad att köra filmen och fjärilstema i klassen...

Efter mötet blev min planering och syfte av arbetet runt filmen klar, till viss del. Några delar var jag tvungen att fila på... och nu efter jullov och ledighet var det dags att sjösätta fjärilstemat.

Så här gjorde jag:
Vi tittade på filmen och pratade i klassen om feedback och vilken skillnad det kan göra för utvecklingen. Vi kopplade ihop det med den feedback vi ger varandra i kamratbedömningen och den feedback jag ger, båda i form av 2 stars and a wish.

Efter det fick eleverna välja var sin fjäril och sen det drog vi stickor om vilka som blev feedback-kompisar.

Pang bom så var eleverna igång och skissade på sina fjärilar och pratade med sin feedback-kompis om vad som var nästa steg eller behövde förbättras.

De dokumenterade sin utveckling med sin mobiltelefon eller med klassen Ipad.
Feedbacken skrevs på "postit"-lappar eller gavs muntligt.
Det var så roligt att se och höra hur snälla men tydliga de var i sin feedback.
Vad jag märkte under arbetes gång var att vi såklart även tränar vår kommunikativa förmåga. Det hade jag inte tänkt på tidigare. Vissa saker lär man sig på vägen...

Vi jobbade på under några veckor och det blev ett fantastiskt resultat.
Eleverna fick träna på att ge och ta feedback och på att uttrycka sig. De fick även erfara att oavsett tidigare kunskap sker en utveckling när man tar emot feedback och gör något åt den.

Lite bilder från arbetes gång:


//Hanna
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar